Konsultacje prywatne:
mgr Magdalena Pestka - dietetyk
Zakres działalności:
Porady dietetyczne i plany żywieniowe
Diety układane na podstawie wyników badań krwi, stanu zdrowia, analizy badań organizmu, zapotrzebowania kalorycznego obliczanego przez dietetyka, parametrów fizjologicznych, preferencji smakowych.
Analiza składu ciała, analizator Tanita
Analizowane parametry:
- Masa ciała
- Indeks masy ciała (BMI)
- Masa tkanki tłuszczowej w %
- Masa tkanki tłuszczowej w kg
- Masa tkanki beztłuszczowej w kg
- Masa tkanki mięśniowej w kg
- Całkowita zawartość wody w organizmie w kg
- Całkowita zawartość wody w organizmie w %
- Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
- Podstawowa przemiana materii w kcal BMR
- Wskaźnik podstawowej przemiany materii
- Zmineralizowana masa kości w kg
- Wiek metaboliczny
- Ustalanie stref docelowych- zalecana ilość tkanki tłuszczowej dla danej osoby
- Physique Rating - ocena organizmu na podstawie proporcji masy tkanki tłuszczowej i masy mięśni (niezależnie od masy całego ciała)
- Funkcja Athlete - pomiar osoby czynnie uprawiającej sport
- Zaawansowana technologia BIA - ocena składu ciała poprzez wysłanie słabego, bezpiecznego sygnału elektrycznego przez organizm. Obliczenia biorą pod uwagę wartość oporu stawianego przez ciało, a także wiek, wzrost i płeć badanej osoby
Badania antropometryczne
- fałdomierzem, centymetrem, wzrostomierzem. Wszystkie parametry są odpowiednio przeliczane
Jak wygląda wizyta u dietetyka :
Pierwsza wizyta polega na:
- Konsultacji dietetycznej
- Rozmowie z dietetykiem i analizie dotychczasowego odżywiania, wskazania popełnianych błędów oraz ich eliminacji, analizie wyników badań krwi jeżeli są aktualne
- Wywiadzie medycznym
- Ważeniu na wadze medycznej
- Badaniu analizy składu ciała
- Badaniu antropometrycznym
- Obliczaniu BMI
- Określeniu wieku metabolicznego
- Określeniu zapotrzebowania kalorycznego
- Wstępnych zaleceniach żywieniowych
- Ustaleniu planu żywieniowego, indywidualnej diety
Co zawierają plany żywieniowe:
- Plan żywieniowy to szczegółowy opis diety, 14 dniowy jadłospis ustalony indywidualnie, zalecenia żywieniowe indywidualne, rozpiska produktów zalecanych oraz podlegających ograniczeniu w diecie, materiały dla pacjenta.
- Wszystkie diety opierają się na zasadach racjonalnego żywienia, poparte wiedzą oraz doświadczeniem. Każdy klient poradni traktowany jest indywidualnie.